Irányelv

Mitől repes a szívem? Nekem a szervezeti mediációtól

“Az életem egyik hitvallása hogy semmi sem történik véletlenül, mindennek meg van a maga miértje, és természetesen minden a megfelelő időben és módon történik. Tudom, hogy közhely, azonban általában beigazolódik. Ez múlt pénteken sem történt másképpen, amikor is elmentem a Womanspiration Hatásgyakorlásreggelijére,  ahol rendkívül hasznos tanácsokat kaptam a hatásos storytelling alapszabályairól. Arra gondoltam, hogy az én megéléseimet ebben a cikkben szeretném megosztani veletek.” 

Így utólag visszatekintve nagyon hálás vagyok az életemben előforduló negatív munkahelyi tapasztalatoknak, hiszen többek között ennek köszönhetem hogy megtaláltam azt a szakmát és hivatást, amitől repes a szívem és felcsillan a szemem.

Egy rosszul működő szervezetben munkavállalóként mindig is hiányoltam egy olyan platformot, ahol nyíltan és őszintén elmondhatom a véleményemet. Ahol kimondhatom az aggályaimat a munkatársakról, a szervezetben rosszul működő folyamatokról, a főnököm vezetői magatartásáról mindenféle következmény nélkül. Abban a helyzetben ettől a gondolattól furcsán érzetem magam. Úgy éltem meg, hogy ez csak az én igényem, és a sok rossz munkatapasztalataim után arra a következtetésre jutottam, hogy ez az igény csak egy álom marad.
Mindaddig így gondoltam amíg meg nem találkoztam a szervezeti mediációval és a szervezeti ombudsmannal.

A teljes cikket a womanspiration találjátok meg erre a linkre kattintva olvashatjátok el. Mitől repes a szívem? Nekem a szervezeti mediációtól.


Irányelveim

Minden szolgáltatásomban  az International Ombuds Association etikai kódexben lefektetett alapelveket –titoktartás, függetlenség, pártatlanság,  kötetlen (informális)folyamat – tartom be és alkalmazom.  Azaz minden személytől és szervezeti egységtől független és pártatlan személyként teljes titoktartásban  segítem átbeszélni  egy kötetlen (informális)folyamat keretein belül a felmerülő problémákat és feltárni a lehetséges opciókat.

Titoktartás Akik igénybe veszik ezt a szolgáltatást tisztában kell lenniük, hogy semmilyen körülmények között nem adok ki személyes adatot. A vezetőség részére csak a vállalatban többször előforduló problémákat közvetítem név, személyes adat megjelölése és visszanyomozhatóság nélkül. Ezáltal a munkavállaló biztonságba érezheti magát, és nyíltan elmondhatja és megoszthatja a problémáját, hiszen nem kerül nyilvánosságra az esete, így nem lehet felelősségre vonni. Egy eset képez kivételt ha magában vagy másban akar a személy kárt tenni, vagy megsebezni. Bírósági folyamatban nem veszek részt, titoktartási kötelezettségemet semmilyen esetben nem szegem meg, és nem kötelezhetnek információ kiadásra. Semmilyen személyes adatot nem hozok a nyilvánosságra. Feljegyzést nem készítek, nem rögzítek személyes adatokat és az ügyekről nincsen beszámolási kötelezettségem. 

Függetlenség  Mivel semmilyen részleghez nem tartozom, független vagyok minden szervezeti egységtől csak a legfelsőbb vezetőségnek biztositok a vállalatban többször előforduló esetek, trendek , ebből kifolyólag egy független személyként tudok jelen lenni a vállalatban. 

Pártatlanság Mivel nincs beszámolási kötelezettségem, független vagyok a szervezeti hiearchiától, senkinek sem képviselem az érdekeit, ezért pártatlan tudok maradni a teljes folyamat során. Ellenben a HR osztállyal, akik riportálási és beszámolási kötelezettséggel rendelkezne a vezetők felé.

Informális Egy olyan kötetlen folyamat, amely során a lehetőségek tárházát tárjuk fel és a résztvevő szabadon dönt a további lépésekről. Nem adok tanácsot és nem hozok döntést senki helyett. Semmilyen formális azaz bírósági vagy a cégen belüli folyamatban nem veszek részt.

A részvevőknek azért fontosak ezek az értékek, mert semmilyen következménnyel nem jár ha elmondják és megosztják a problémáikat velem, hiszen nem lesz felelősségre vonva. A vállalatnak pedig azért fontos és jó ez az eljárás, mert így tényleg a valós problémát tudja meg, nem pedig a felszínen kapirgálnak. Ez az eljárás a vezetőség részére egy jelző funkcióként, a rendszer és folyamatok működésének feltérképezése szolgál.


Irányelveim-2.png

Reakció

“Life is 10% what happens to you and 90% is how you react to it.”— Charles Swindoll”.png

 

Mindig emlékeztetem magam, hogy amit valóságnak hiszek az az én valóságom, ami nagyrészben eltér más emberek valóságától. Mindenkinek meg van a saját szemüvege, amely a múltbeli élményekből és tapasztalatokból tevődik össze és amin keresztül nézem és észlelem a világot.

Igyekszem az érzést feltárni, amely bennem keletkezik egy cselekvés vagy személy hatására. Amikor felismerem és meghatározom ezt utána tekintek a helyzetre tudván és tudatosítva, hogy mi az én valóságom, hogyan viszonyulok a helyzethez vagy személyhez és mi a realitás...

Mediátorként és Szervezeti konfliktus figyelőként a feleknek a másik fél valóságát mutatom meg, hogy lássák hogy milyen a másik érem oldala..

No Mean New Opportunity

Tegnap hazafelé jövet nagyon jót beszélgettem a LYF-t sofőrrel. 
Aki azt mondta,hogy minden a nézőponton múlik, igen tudtam én ezt, csak a sok nem válasz egy idő után megviselt, mire ő azt mondta.
Sweetheart be pozitive és gondolj a NO-ra mint NEW OPPORTUNITY-re.. 
Könnybe lábadt a szemem, mennyire igaza van, hiszen ha kapunk egy nemet, akkor tovább megyünk egy új lehetőség felé, ami újabb utat nyit meg számunkra.


ThankYou-2.jpg

Meghallgatni a másikat

Az elmúlt pár hónapban megfigyelést végeztem magamon. 
Megfigyeltem, hogy beszélgetés közben: 

1. Jelen tudok- e lenni ( nem a bevásárolólistán gondolkozom, vagy a holnapi feladataimon)

2. Be tudom-e fogadni a másik fél mondanivalóját

3. Ítélkezésmentesen tudom-e hallgatani a beszélőt

4. Figyelek a mási félre nem pedig a válaszomon gondolkozom

5.Elfogadom a másik véleményét és nem az én álláspontomról akarom meggyőzni

6. Nyitott maradok,nem az önigazolásomra törekszem

A legtöbb esetben valamelyik pont előfordult velem, az aktív figyelés és a másik meghallgatása a fenti pontok elkerülésével tudnak létrejönni. 
A mediáció alapja az aktív figyelés és meghallgatás, a folyamat során a mediátor feladata az említett pontok tudatos elkerülése.

Ti hogyan hallgatjátok meg a másik felet?

Félig üres vagy félig tele a poharad? 

Be kell, hogy valljam, az elmúlt 1 hétben úgy álltam a dolgokhoz, hogy a poharam félig üres. És mivel érdemeltem ki, hogy csak félig tele van nem pedig teljesen? Nem voltam megelégedve azzal amim van és amit elértem, pedig manapság sok minden történt velem. A hét elején rájöttem, hogy ez így nem jó! Megpróbáltam megfordítani a hozzáállásomat, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy nem egy üres poharam van, hanem már félig tele is van! A mediáció abba segít, hogy a félig üres poharat már félig telinek lássák a felek, azaz segíti a negatív mondtatokat pozitívvá fordítani.  Ha félig tele pohárral szeretnél. 

Mosonyi Diana 

Mosonyi Diana